Upphovsrättsreform ett stort misslyckande

EU-kommissionen lämnade idag ett förslag till en reformerad upphovsrätt. Piratpartiet anser att förslaget är ett stort misslyckande från kommissionens sida. Skulle förslaget röstas igenom innebär det dels kraftiga inskränkningar på möjligheterna att sprida information fritt på nätet men även ökade svårigheter för startups inom EU att kunna konkurrera globalt.

– Vi blev lovade en reform som skulle ta EU in i den digitala tidsåldern, men vad vi ser är ett förslag som istället försöker att skydda föråldrade affärsmodeller och särintressen, säger Mattias Bjärnemalm, vice partiledare och nätpolitisk talesperson för piratpartiet, och tillägger: det vi fick istället är ett rent beställningsjobb från lobbyisterna.

Det finns ett massivt stöd från Europas medborgare om en panoramafrihet i hela Europa, och ett slut på nationella silos i upphovsrätten. Men några sådana förslag fick vi inte se idag. Däremot föreslår kommissionen en ny närstående rättighet för pressförlag och en skyldighet för plattformar att övervaka allt innehåll som användare lägger upp där.

– Nu måste vi se till att Europaparlamentet och rådet inte godkänner det här förslaget som kommit, säger Mattias Bjärnemalm, och då krävs det en folklig debatt i medlemsländerna, annars kommer det slinka igenom i det tysta.

Piratpartiet kommer tillsammans med sina systerpartier runtom i Europa arbeta för att väcka debatt kring det lagda förslaget för att se till att rättighetsindustrin inte lyckas lägga krokben för den digitala utvecklingen. Än är kampen för en progressiv upphovsrättsreform inte förlorad.

 

Förslaget kan läsas i sin helhet HÄR

För mer information

Kontakt

Mattias Bjärnemalm, Vice partiledare för Piratpartiet

Talesperson nätpolitik, politiskt sakkunnig vid Gröna gruppen i Europaparlamentet
070 438 50 46 – mattias.bjarnemalm@piratpartiet.se

Mattias Bjärnemalm

Huvudbild: Diliff – eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35972521

Posted in Nyheter, Pressmeddelanden and tagged , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: EU och upphovsrätten | Mab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *