Drogpolitik

En evidensbaserad drogpolitik

Dagens restriktiva narkotikapolitik är baserad på en evidensfientlig syn på droger, missbrukare och brukare. Piratpartiet vill se en narkotikapolitik där vi hjälper dem som behöver hjälp, och med vissa regleringar låter dem som vill bruka droger göra det, under förutsättning att deras bruk inte skadar andra.

Fokus i en piratpartistisk drogpolitik är – i linje med Piratpartiets syn på människans värde – att hjälpa, minimera lidande, och ge så goda chanser som möjligt till ett rikt och lyckligt liv. Vi vill därför lägga om politiken från förbud till skademinimering. Välfärdssystemet måste ta ansvar för att hjälpa de missbrukare som behöver hjälp att komma ur sitt helvete, istället för att kriminalisera dem och därmed tvinga ned dem djupare ner i både missbruk och den kriminella världen.

Reglerad marknad

Det är näst intill omöjligt att hindra den som vill ta en drog från att göra så, och det som idag krävs för att göra det står inte i någon proportion till brottets allvarlighetsgrad. Vi vill därför se en mer öppen drogpolitik, där drogbruk tolereras och droger kan köpas på en reglerad marknad, som skulle kunna jämföra med dagens alkoholmarknad. Genom en reglerad marknad blir det lättare att hjälpa de som lider av sitt eller andras bruk. Inkomster från försäljningen går till en vit marknad snarare än en svart. En reglering minskar också radikalt risken för orena, farliga substanser och risken för farliga sammandrabbningar mellan kriminella gäng.

En sådan reglerad marknad ska i första hand öppnas upp för droger som bedöms vara betydligt mindre farliga än sådana som redan är lagliga, som alkohol och tobak. Samtliga idag illegala droger ska genomgå en utredning där antingen evidens tas in från nyligen gjorda studier, eller nya studier görs (där sådana saknas eller inte uppfyller de kriterier vi har i Sverige). Dessa utredningar bör sedan ligga till grund för förslag om hur den reglerade marknaden ska se ut, baserat på den risk som föreligger med respektive drog.

En uppenbar kandidat för reglering är cannabis, som redan visats kunna legaliseras eller avkriminaliseras med framgång i olika delar av världen. Vi  föreslår att cannabis legaliseras för personligt bruk av myndiga personer på privat plats eller i licenserad lokal, och för försäljning av licenserade återförsäljare till myndiga, nyktra personer. Odling av cannabis ska legaliseras för privat bruk, likt produktion av hemmagjord alkohol eller odling av tobak. Kommersiell odling bör legaliseras men kräva licens från statlig myndighet.

Harmonisering av lagar

Alla droger är olika och bör inte dras över en kam, men det är  viktigt att harmonisera olika droglagar. Vi vill därför harmonisera lagar om offentlig berusning och fordonskörning under berusning för samtliga substanser, och harmonisera reklamlagar för samtliga lagliga droger. Beskattning av rekreationella droger ska genomföras på en nivå där en svart marknad inte blir lönsam.

Medicinskt bruk

En närstående fråga är det medicinska bruket av olika droger. Sverige liksom flera andra länder har exempelvis nyligen öppnat upp ytterligare för medicinsk cannabis, och det görs allt fler positiva studier på hur idag illegala droger som LSD, psilocybin, MDMA och ketamin kan användas medicinskt mot exempelvis alkoholism, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Det bör inte finnas orimligt höga statliga hinder för denna forskning, utan befolkningens mentala och fysiska hälsa ska prioriteras över den stigmatiserande syn som idag finns på dessa droger. Droger som brukas medicinskt ska följa samma regler som alla substanser som brukas medicinskt, utan särbehandling.

Informationsspridning

Samhällets institutioner, främst inom skola och sjukvård, har ett stort ansvar för att korrekt, evidensbaserad droginformation sprids. Det är viktigt att både alla potentiella brukare och alla som kan komma i kontakt med brukare förstår hur droger fungerar, oavsett om det är lagligt att bruka dem eller ej. Den information som finansieras med skattemedel eller får utrymme i exempelvis skolor och på sjukhus måste vara grundad i fakta och vetenskap. Förståelse för psykoaktiva droger måste finnas inom flera yrkesgrupper, speciellt inom sjukvården.

Posted in Sakpolitik.

12 Comments

 1. Tycker mycket om det ni gör men är det inte dags att ni moderniserar lite och byter namn på ert parti? Bara ordet ”pirat” borde klinga rätt oseriöst och negativt hos majoriteten av väljare. Säger man att man röstar på piratpartiet så skrattar äldre människor eller rynkar bara på näsan.

  • Var hälsad Henrik.

   Piraten Prosocr3ature här. Det du säger är förståeligt men långt från objektivt. Jag tvivlar starkt på att majoriteten av väljare fokuserar på så pass triviala saker som namngivningar av politiska partier. Om din antagelse stämmer, vilket jag förresten är ytterst tveksam på, vore det då inte ”a goddamn shame” att människor drar förhastade slutsatser rörande PIRATPARTIETS sakpolitik, med namnet som utgångspunkt? Ett tips till herrn: kom inte och kritisera partiets namn om du inte har lusläst om essensen i vår drivkraft, som (for the record) härleder från piratkopiering och tillgång till fri kunskap.

   Varma hälsningar från,

   Piraten Prosocr3ature

  • Hej Henrik,

   Ledsen för sent svar. Detta har alltid varit en kommentar och det kan vara så att namnet är något som påverkar, absolut. Vi tillhör dock en rörelse över hela världen där vi titulerar oss Piratpartiet på olika sätt. På Island kallar vi oss enbart Píratar, vilket borde vara – enligt den logik du anför – än värre då vi kort och gott kallar oss för ”pirater”. De senaste tre valen på Island har vi fått mandat och vi är med i debatterna som vilket annat parti som helst. Nu i senaste valet så fick vi närmare 10% på Island (6 av 63 mandat) och i Tjeckien så fick vi över 10% (22 av 200 mandat).

   Så visst kan namnet vara något som bromsar får framgång i Sverige, men samtidigt så ser jag inte att det är det som gör att vi inte når framgångar i riksdagsvalet. Snarare så ser jag att vi inte lyckas formulera en tillräckligt förenklad politik att folk kan ta till sig vad vi vill göra, troligen då de områden som vi är allra starkast inom är väldigt komplexa och inte enkelt låter sig förenklas.

  • Jag håller med Henrik till punkt och pricka. Vore det inte för namnet med en oseriös och destruktiv klang, så hade jag argumenterat för er till 100% utan tvivel.

   • Namnet är inte alls oseriöst. Piratpartiet på Island var till och med påväg att bilda regering. ”Pirat” kommer från piratkopiering vilket iofs i nuvarande from är en pajaslagstiftning.

  • håller med till 100% med namnet. Namnet behöver bytas för att fånga Fler väljare.

 2. När jag berättar för mina vänner att jag röstar Piratpartiet tror de enbart att det handlar om att ladda ner filmer, tror ingen ens kollat upp vad ni står för.

 3. Jättebra och på pricken!

  Dock ser jag inget konkret om att ni skall ta bort hela bestraffningen om en har tyngre droger på dig t.e.x heroinmissbrukare som idag blir tagna åt höger o vänster för att de har några gram /halvt gram heroin på sig från punkt A till punkt B, och efter att de blivit av med detta oftast gör mera drastiska åtgärder för att få sin dos igen..

  Jag hoppas verkligen också att ni inte kommer att sk. diskriminera vissa droger före andra. Opiater/opioider t.ex. är ju enormt stigmatiserande, till och med inom cannabis-kretsar. Och jag ser mycket hyckleri inom vissa som liksom favoritiserar vissa typer av droger. Vilket inte är rimligt i dessa frågorna anser jag!

 4. Vad tycker ni om dopinglagen? I mitt tycke bör egetbruk icke vara straffbart och endast försäljning m.m och i idrott. när man jämför med England och andra nordiska länder så har Sverige en annan syn på detta …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *