Piratpartiets nya sakpolitik

Nu presenterar Piratpartiet den politik man går till val på i höst.

– Piratpartiet är långt ifrån ett enfrågeparti, förklarar partiets ordförande Magnus Andersson. Vi har under förra året tagit fram genomarbetade program för mer än tio breda politikområden. De bygger alla på partiets grundläggande tro på människornas vilja och förmåga. På tanken att samhället måste lita på sina invånare. Och på en insikt om att vi lever på 2000-talet. Det finns massor av möjligheter att ta vara på, om man inte gräver ner sig i det tidiga 1900-talets ideologiska skyttegravar.

Ett av de viktigaste områdena för partiet handlar naturligtvis om digitalisering.

– Vi måste slå vakt om friheten på nätet, säger Magnus. Alla ska ha möjlighet att söka, finna och dela med sig av tankar och information. Då måste internet vara till för vanliga människor, och inte styras av storföretags och säkerhetstjänsters intressen. Men hoten är akuta. EU diskuterar just nu automatisk censur av allt man postar på Facebook och andra sociala medier, samtidigt som nätneutraliteten attackeras på båda sidor av Atlanten.

En fråga där partiet sticker ut hakan är legalisering av droger.

– Vi behöver se sanningen i vitögat. Den repressiva drogpolitiken i Sverige har gjort oss världsledande när det gäller narkotikarelaterade dödsfall. Vi måste byta fokus från att jaga missbrukare till skademinimering. Om folk med drogproblem vill söka vård ska de inte frukta att bli straffade. Dagens politik bygger faktiskt på värderingen att det är bättre att en person med problematiskt bruk dör, än att den kan leva ett rimligt liv med sitt beroende. Det är en fruktansvärd människosyn!

Kontroversiell kan också frågan om basinkomst vara.

– Vi är på väg mot ett samhälle där robotar och mjukvara på allvar tar över de arbeten människor gör idag, förklarar Magnus.  Behovet av klassiskt lönearbete kommer att minska dramatiskt framöver, det visar flera undersökningar. Även när det kommer  nya typer av jobb så blir de färre. Vi behöver därför ställa om samhället inför en framtid med mindre behov av arbetskraft.

– Samtidigt får de allra flesta människor redan idag någon slags försörjning, men först efter förödmjukande utfrågningar, meningslösa krav och långa byråkratiska procedurer. Vi vill slå ihop sådana system till ett, där stödet ska vara villkorslöst.

– Piratpartiets tidigare EU-parlamentariker Christian Engström har tagit fram en möjlig modell till basinkomst. Det kan naturligtvis inte genomföras rakt av idag, men det är hög tid att på allvar sätta igång att utreda hur man kan utforma ett system. Ett försök i Finland visar att det inte alls är så dyrt som många fruktat, och att det inte heller gör att folk avstår från att arbeta.

Alla partiets nya programtexter kan nu nås via menysystemet på partiets hemsida, och från https://www.piratpartiet.se/sakpolitik/

Posted in Nyheter, Övrigt.

12 Comments

 1. Ser att ni inte har någonting alls med här eller i Principprogrammet om djurrätt, djurhälsa, miljö, vegetarisk kost och veganskt för hälsa, ekonomi, djurrätt och miljö?

  • Jag tror sakfrågor om djurrätt, djurförsök och etik hör hemma i ett politiskt spektrum. Men frågor om kost och hälsa hör nog mer hemma på en nivå som talar från ett mer individuellt perspektiv. Etisk konsumtion (inte att förväxlas med etisk produktion) och allt som tillhör det är något att ta upp med individer inte industrier.

 2. Många av oss som har Röstat på PiratPartiet sedan dess uppstart har valt att göra det för att det har varit en enfråges parti.
  Med ert val att blanda in övrig politik så riskerar ni att skrämma iväg väljare då man inte kan stå bakom era nya punkter/värderingar.
  Att rösta på PP har varit en markering och bättre än att rösta blankt då man i alla fall tyckt att den frågan ni tillkom för har varit en punkt man kan stå bakom.

  • Från ca 2010 är det ett argument som framförts efter breddningen startade. Och jag förstår invändningen, det spretade ganska vilt i sakfrågorna.

   Nu har vi gått tillbaka mot grunderna och gjort mer genomarbetade val.

 3. Oj oj nu blev jag väldigt intresserad av möjligen rösta på piratpartiet i höst. Kanske t o m bli medlem… Jättebra inriktning! Håller dock med Erik här ovan att man saknar frågor om djurrätt och hur köttproduktionen påverkar miljön, så kanske ökat fokus på en vegansk kost för miljö, hälsa och djurrätt.

 4. Håller lite med Simon i att PP har tidigare varit ett parti man helhjärtat kan ställa sig bakom till hundra procent. Inte nödvändigtvist ’enfrågeparti’ men det enda parti som åtminstone sa som försvarade vår civilrättigheter, speciellt gällande digitala medier.

  I och med att man började ha massa åsikter i helt skilda områden (redan innan valet 2014) har varit till nackdel för PP.

  • Efter att ha skummat igenom principprogrammet och sakpolitiken kan jag bara säga att PP verkar ha hittat tillbaka till att bygga politik utifrån enkla principer och inte sväva ut allt för mycket.

   Kan inte tänka mig något jag inte kan ställa mig bakom här! – PP2018

 5. Så länge ni inte späder bensin på situationen med stark invandringspolitik eller rättigheter om kön eller religion och sådant som folk i allmänhet har starka åsikter om, då står jag bakom er och kommer rekommendera er för alla jag träffar.

  Är varken rasist eller kommunist och önskar inget hellre än att alla fick göra eller se ut som dem vill, men det gäller ALLA, inte bara dem jag håller med utan även extrema islamister, nazister och kommunister, som jag personligen hatar.

  Att ens föra den skiten vidare, som jag skrev ovan, är lika illa som att sikta på ett inbördeskrig vare sig avsikten är god eller ond , då det bara försvårar situationen.

  Till alla som läser detta: RÖSTA MED HJÄRNAN OCH INTE MED HJÄRTAT!

 6. We do not “come into” this world; we come out of it, as leaves from a tree. As the ocean “waves,” the universe “peoples.” Every individual is an expression of the whole realm of nature, a unique action of the total universe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *