Panelsamtal om cannabis med Magnus Andersson

Lördagen 23 september deltog Piratpartiets partiledare Magnus Andersson i ett panelsamtal på ”Nordic Cannabis Conference” i Malmö.

– Sverige behöver byta fokus, säger Magnus.  Från en repressiv narkotikapolitik, som stigmatiserar och förtrycker både de med problematiskt och oproblematiskt bruk. Till en politik där man minimerar skadorna, och hjälper dem som behöver.

– Vi ser tydligt att förbudet mot cannabis, som är en mycket ofarligare drog än alkohol, tar resurser från polisen som skulle kunna användas bättre. Att den hårda linjen skrämmer människor som har verkliga problem med droger från att söka hjälp. Och att polisen får obehagliga möjligheter att trakassera människor som ser avvikande ut.

– Det här är något som man börjar förstå runt om i världen. Cannabis avkriminaliseras eller legaliseras på allt fler håll, och hela narkotikapolitiken läggs om från repression till skademinimering. Och resultaten är tydliga: ju mindre repression, och ju mer hjälp människor får att leva trots ett beroende, desto färre människor dör av droger och överdoser. Och desto fler människor med problematiskt bruk kan leva människovärdiga liv.

Tror då Magnus att pendeln kommer att svänga i Sverige också?

– Ja, förr eller senare kommer en majoritet att förstå. Frågan är bara hur många människor som kommer att få sina liv förstörda innan det sker.

– Det är uppmuntrande att flera etablerade partiers ungdomsförbund tycker likadant som vi. Och vi vet från andra frågor att opinionen ibland svänger väldigt snabbt i Sverige. Särskilt i frågor där argumentationen bygger på moral snarare än evidens.

Posted in Nyheter, Övrigt.

One Comment

  1. Partier som inte följer sin ungdomsdel är efterblivna eftersom att ungdomsdelen är framtiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *