Ekonomisk politik

 • Enligt Piratpartiets principprogram (punkt 3.3) har alla människor en grundläggande rätt att själva bestämma vilka delar av sina privatliv de vill lämna ut till andra, och vilka de vill hålla för sig själva. Piratpartiet värnar också om enskildas frihet att styra sina liv. Kommunernas ekonomiska bistånd och arbetslöshetsförsäkringen bör därför ersättas med ett generellt ekonomisk stöd som inte villkoras av att enskilda följer direktiv från offentliganställda tjänstemän.
 • Piratpartiet ser enligt principprogrammet positivt på entreprenörskap och företagande. Dagens skattesystem missgynnar dock småföretag och entreprenörskap och bör förändras, speciellt i de så kallade 3:12-delarna, så att småföretag får lika goda villkor som stora företag.
 • Ersättningar och bidrag som är kopplade till krav på att man inte aktivt försöker förbättra sin situation och som förutsätter passivitet bör i möjligaste mån elimineras och ersättas med generella stödformer.
 • Jämförbarhet och transparens är ett värde i politiken. Piratpartiets ekonomiska politik bör därför vara genomräknad och syfta till balans i statens ekonomi när förslagen utvärderas med etablerade metoder.
 • Riksdagspartiernas befintliga politik syftar till att maximera antalet arbetade timmar och till att göra enskilda till lönearbetare/anställda. Att maximera antalet arbetade timmar är enligt oss att skjuta bredvid målet. Arbetslinjen bör därför ersättas med en värdeskaparlinje. Det ska alltid löna sig att samarbeta med andra människor och att utbyta ekonomisk ersättning mot arbete.
 • Högre utbildning bör ses som en möjlighet och inte en skyldighet. Vi vill att bidragsdelen av studiefinansieringen ska integreras i ett grundtrygghetssystem som omfattar alla vuxna och att ersättningen därför inte ska kopplas till antalet uppnådda poäng på högskolan/universitetet.
Posted in Sakpolitik, Uncategorized.

3 Comments

 1. Vad menar ni med detta?
  ”Vi vill att bidragsdelen av studiefinansieringen ska integreras i ett grundtrygghetssystem som omfattar alla vuxna och att ersättningen därför inte ska kopplas till antalet uppnådda poäng på högskolan/universitetet”

  • Håller med om att texten ovan är otroligt floskeltung och svårbegriplig. Nog kan den göras bättre.

   Jag tror det betyder enligt nedan:

   – Piratpartiet vill att ekonomisk stöd i allmänhet ska generaliseras. Det kan betyda något i stil med en medborgarlön, där man får pengar av staten oavsett om man jobbar eller ej.

   – I gengäld ska alltså bidragsdelen av studiefinansiering (alltså, studiebidraget) försvinna, eftersom man istället for pengar enligt ovan.

   Om jag skulle ha fel, så är det allmänt känt att det bästa sättet att få korrekt information på Internet inte är att ställa en fråga, utan att ge ett felaktigt svar. 🙂 Vi får se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *