SvD: ”Frihandelsavtalet en konfliktlinje i EU”

SvD intervjuar toppkandidaterna för deras åsikter om frihandelsavtal inom EU något som Piratpartiet är kritisk till eftersom det samtidigt ger företag möjlighet att stämma stater:

”Anhängarna kallar det för EU:s viktigaste fråga det här århundradet. Skeptikerna varnar för att vi ska tvingas importera klordoppade kycklingar och att företag ska kunna stämma stater.
Frågan om frihandelsavtalet mellan EU och USA är en tydlig konfliktlinje bland toppkandidaterna till EU-parlamentet, visar SvD:s utfrågning.

[…]

Men det finns också starka invändningar. MP, V och Piratpartiet intar en mer kritisk position. De menar bland annat att de ekonomiska fördelarna är kraftigt överdrivna.

– Frihandel är något jättebra, men det här avtalet handlar inte om frihandel utan det är ett sätt att införa lagstiftning bakvägen i kontroversiella frågor, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet.

Någonting som kritikerna också har reagerat på är en så kallad ISDS-klausul som innebär att företag kan stämma stater om de tycker att staten har stiftat lagar som begränsar deras vinstmöjligheter.”

SvD 2014-05-08

Posted in Nyheter, Piratpartiet i media, Uncategorized and tagged , , , .