Spridningskollen hotar privatpersoner med bluffakturor

Spridningskollen, ett initiativ som bedrivs av ett dotterbolag till den Tyska förlags- och mediakoncernen Bertelsmann, gick nyligen ut med att man kommer inleda en jakt på privatpersoner som påstås ha laddat upp upphovsrättsskyddat material illegalt. De planerar att skicka ut kravbrev där man uppmanas betala 2000:- för att slippa dras in i en rättslig process.

Piratpartiet ställer sig starkt kritiskt både till de metoder som Spridningskollen använder sig av, bland annat rent systematisk massavlyssning via ett tyskt företag, samt deras direkt felaktiga påståenden om de uppgifter man ämnar begära ut från internetleverantörer.

Det sistnämnda är särdeles intressant, då Spridningskollen själva framställer det som att man bara behöver “stämma av” med respektive internetleverantör för att få ut abonnemangsuppgifter knutna till en IP-address. I själva verket är den här typen av uppgifter, enligt PTS egna riktlinjer, belagda med tystnadsplikt, vilket innebär att enbart polis, domstol och vissa myndigheter får begära ut dessa uppgifter, när misstanke om brott föreligger. Hur de ämnar få ut dessa uppgifter, utan att sätta igång en rättsprocess från första början förblir ett frågetecken, då de själva ej har mandat att begära ut dessa uppgifter på egen hand, så som de försöker göra gällande.

Synar man det Spridningskollen själva påstår, blir det tydligt att de antingen jobbar med olagligt tillförskansade uppgifter, eller helt enkelt chansar och skickar ut betalningskrav på måfå, något som givetvis inte heller är lagligt.

Piratpartiet uppmanar alla som får ett ersättningskrav från Spridningskollen att omgående polisanmäla detta som bluffaktura, samt att bestrida kravet omedelbart.

Posted in Nyheter and tagged .

10 Comments

 1. Odenbark som refereras till i de mediala referaten, är ju kopplad till inkassobolag. Detta är en klar varningsflagg som bör följas upp.

  För övrigt ska inte några filmer vara tillräckligt straffvärde för husransakan?

  Var i ligger bevisbördan i sådana ärende?
  Om ett sådant företag som ”spridningskollen” med oseriös framtoning väljer att dra ett skadeståndsanspråk till domstol lär det bli ett civilrättsligt ärende. Kan en person som dras i civilrättslig process kräva att ansvarsfrågan utreds som ett brottsmål först (eftersom det är omöjligt för ett sådant företag att kunna bevisa en enskild individ utan att sitta med hårddiskarna). Det är ju inte omöjligt att flera straffmyndiga/myndiga personer sitter på samma abonnemang, eller att någon forcerat krypteringen på trådlöst nätverk/router. Man borde utgå från att det är orimligt att en abonnemangsinnehavare ska hållas ansvarig för extrem säkerhetsnivå på ett trådlöst nätverk. Alltså bör inte någon kunna enskild pekas ut utan att Polisen gjort husransakan. Går det då att kräva domstolsbeslut som tagit laga kraft på att det faktiskt begåtts ett brott, innan skadeståndsförhandling kan föras?

 2. Jag tycker alla borde använda sig av personuppgiftslagen (26 §).

  Enligt personuppgiftslagen (26 §) har du rätt att få veta om en myndighet eller ett företag behandlar uppgifter om dig och vad som i så fall finns
  registrerat.

 3. Finns det något faktiskt bevis för att någon fått en sådan här ”faktura”?
  Om någon får en sådan kan denne då vidta rättsliga åtgärder mot internetleverantören som påstås ha lämnat ut uppgifter?
  Varför följer inte media upp sådant här, t.ex genom att fråga några av de stora IP leverantörerna om de lämnar ut uppgifter till vem som helst om vem som har använt en viss IP-adress vid ett visst tillfälle. Även om det känns otroligt så skulle det inte förvåna.

  Det skulle vara synnerligen allvarligt om vem som helst som påstår sig jaga fildelare bara så där skulle kunna få uppgifter om vilken abonnent som använt ett IP-nummer vid ett visst tillfälle.

 4. Gordon själv verkar inte ha rent mjöl i påsen, förekommer i Lexbase.
  Har inte kollat upp vad det handlar om men det kanske någon annan kan göra.

 5. Länken till Pressmeddelanden och Pressbilder fungerar inte för mig. Fel hos mig eller hos er ?

 6. Vore det inte en bra idé om piratpartiet etablerade en fond för att hjälpa de som faktiskt blir drabbade, samt tar fram hjälp i form av en advokat som kan det här med upphovsrätt, och internet ordentligt. På så sätt skulle ju faktiskt piratpartiet visa att det inte bara är tomma ord som låter fint när man står på ett torg och pratar utan att ni faktiskt lägger handling bakom era ord.
  Nu har ni ju verkligen chansen att hoppa på ett tåg för att vinna sympatisörer och få gratis publicitet.

 7. Jag är inte så insatt i tekniken, så om det är någon som vet detta resonemang har någon substans. Vid vanligt surfande finns väl alltid ens ip nummer med och lämnar avtryck oavsett om man läser tidningen, chattar, kollar vädret, kommenterar t ex politiska åsikter eller gör något mindre rumsrent, som att kolla på sex. Om nu ip nummer skulle lämnas ut i större omfattning via denna Spridningskoll, så går det att samköra detta ip nummer med all verksamhet som den personen gör på internet och då man vet namnet på personen bakom ip numret så kan man lika gärna sätta ett foto och telefonnummer bakom ip numret till den personens mest känsliga privatliv . Ett register skulle kunna läggas upp och säljas till organisationer, grupperingar e t c. Utpressning p g a filmer skulle bara vara början.
  Säg gärna att jag är paranoid och inte förstår hur tekniken fungerar.

  • Om du ladder ner en fil olagligt så kommer Avsändaren av filen och Din dator kommunicera via IP och mitt mellan den kommunikationen står din Leverantör som ger dig ditt ip. I grunden är det så vi pratar via internet, precis som på samma sätt så kan Piratpartiets server se vad för ip jag hoppar in på deras hemsida. Och jag kom hit via en google sökning, så även google har sparat ner information om mina sökningar.

   Allt du gör på internet sparas tex av Google,, andra sökmotorer och Facebook etc, den informationen används för att tex ge dig bättre sökresultat och riktad reklam.

   Leverantören på andra sidan är skyldig att spara uppgifterna kring va deras kunder gör, och skulle en person vara tex inblandad i ett brott, kan polisen kräva ut uppgifter om vad personen har gjort och på så vis tex hitta bevis material etc.

   Problemet är att ända sättet tex ett media företag kan hitta mitt eller ditt IP via en torrent är ifall de själva lägger ut eller aktivt ”Seedar” (Tar del av nerladdning och upplandningen) av filen. Vilket inte är lagligt (som jag förstår det iaf).

   Så de stora frågorna är – Hur tusan får de tag i informationen? Får Internet leverantörerna sälja kunders information? Spridningskollen får inte själva tared på uppgifterna utan ett domstolsbeslut.

   Jag är helt övertygad över att leverantörer säljer uppgifterna dock, eftersom enligt spridningskollen själva så går en bit av pengarna i deras kaka till Internetleverantören. Så är detta inte olagligt i grunden?

   Om jag får en sådan Faktura kommer det direkt att bli en polisanmälan och även en konsument verket förfrågan om detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *