Partiet

defaultikon

Nutid

Piratpartiet arbetar främst med opinionsbildning kring de frågor vi arbetar med. Det gör vi lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Piratpartiets arbete görs till stor del på ideell basis av alla våra duktiga volontärer. Var och en bidrar med sina erfarenheter och sin kunskap för att på bästa sätt bidra till att föra ut Piratpartiets budskap.

Vi finansierar vår verksamhet med crowdfunding, dvs, många små donationer som tillsammans blir en ekonomisk grund att stå på. Vill du också donera?

Piratpartiets högsta beslutande organ är medlemsmötet. Därefter kommer styrelsen och sedan ledningen.

Dåtid

Piratpartiet grundades 2006 av Rick Falkvinge. Partiet var en reaktion på de övervakningslagar som då just hade börjat diskuteras (FRA-lagen, datalagringsdirektivet och Ipred-lagen) och på de allt hårdare tagen mot fildelande ungdomar.

Partiet blev en vital del av FRA-debatten 2008. Året efter kom den första domen mot The Pirate Bay och partiet fick rejäl medvind inför EU-valet och gjorde dundersuccé med hela 7,2% av rösterna och två mandat i EU-parlamentet i Bryssel. Christian Engström och Amelia Andersdotter representerar partiet i Bryssel.

Riksdagsvalet 2010 blev tyvärr ingen upprepning av 2009 års succé i EU-valet. Partiet fick 0,68% av rösterna. Det var naturligtvis en besvikelse, men pirater ger sig inte så lätt.

Den 1 januari 2011 blev Anna Troberg partiledare och partiet tog nya tag. Vi beslutade även att det var dags att bygga en bredare politisk plattform.

2012 röstade medlemmarna igenom ett helt nytt principprogram som kommer att utgöra den första delen av partiets kommande partiprogram. Principprogrammet präglas av en positiv och medmänsklig framtidssyn.

Under 2012-2013 kommer partiet att ta fram en rad sakpolitiska program som kommer att utgöra den andra hälften av partiprogrammet. Det görs på Breddningsbloggen där alla får vara med att skicka in och prata om olika förslag. Du kan också vara med och hjälpa till!

Framtid

Piratpartiet säger som Sarah Connor: ”The future’s not set. There’s no fate but what we make for ourselves.”

Tycker du att framtiden ser dyster ut? Förändra den till det bättre tillsammans med Piratpartiet!