Övervakningskameror

När det sitter övervakningskameror på massor av ställen blir konsekvensen att de flesta av oss spelas in, gång på gång på gång. Det är naivt att tro att den information man därmed får om vanliga människor inte kommer att användas. Exempelvis pågår ett EU-stött forskningsprojekt, INDECT, som ska utveckla system att samköra och jämföra bilder från miljontals kameror och andra källor, för att i detalj kunna kartlägga alla människors rörelser, och försöka identifiera ”misstänkta mönster”.

Övervakningskameror kan vara motiverade i vissa speciella sammanhang. Men det är skadligt när de sätts upp nästan överallt. Fler patrullerande poliser och nattvandrare ger mer trygghet på gator och i parker än aldrig så många kameror.

Piratpartiet kräver att elevernas arbetsmiljö i skolan ska vara fri från kameraövervakning. Övervakningskameror ska inte få användas för att hålla koll på personalen på arbetsplatser. I vård och omsorg ska övervakningskameror inte få ersätta mänsklig närvaro och mänskliga besök.

Posted in A till Ö.