Medlemsbrev vecka 50

Upphovsrättsindustrin går ett steg längre i jakten på pengar, PP Island är största parti för tionde månaden i rad, svenska Piratpartiet har ett nytt arbetsutskott, och mycket mer. Välkomna till veckans medlemsbrev!

Veckans nyheter

Det var länge sedan upphovsrättsindustrin försökte låtsas som att de gav sig efter de stora, kommersiella fildelningssidorna, och i dagarna tog de det ett steg längre i jakten på pengar. Med en ny betallicens vill Musikförläggarna, SKAP och FST specifikt jaga efter privatpersoner som använder sångtexter på sina bloggar. Licensen ska mer specifikt utkrävas av personer som bloggar utan betalning, med få besökare och utan politiskt, religiöst eller pornografiskt innehåll – det handlar alltså om att kräva pengar direkt av personer som uppenbart sprider sångtexter helt utan något intresse att tjäna pengar på det. Vi kommenterar hela absurditeten i ett pressmeddelande.

I dagarna har EU-kommissionen dessutom till sist kommit med sitt förslag på hur upphovsrätten ska reformeras. Dessvärre, och inte helt oväntat, är det otroligt utvattnat jämfört med vad vi hade velat se, och det hanterar bara ett fåtal av de problem som tyska Piratpartiets EU-parlamentariker Julia Reda lyfte i sin rapport tidigare i år. Nu är det upp till oss, och upp till de EU-parlamentariker som vill se en utvecklad upphovsrättslagstiftning, att få igenom en bättre version i parlamentets omröstning. Läs mer hos La Quadrature du Net (på engelska).

Men det händer bra saker också – isländska Piratpartiet, som vi rapporterat om tidigare, fortsätter att ligga på topp i opinionsmätningarna, nu för tionde månaden i rad. När de började stiga pratade många politiska kommentatorer om en tillfällig fluga som skulle gå över, och nu märks det tydligt hur allt fler börjar se piraterna som ett riktigt alternativ som på allvar kan vinna regeringsmakten i Islands kommande val, som äger rum i april 2017. Vi håller tummarna!

Nytt i partiet

Även på hemmafront händer en hel del. Partistyrelse samlades förra helgen för sitt konstituerande möte inför 2016, och valde då in de två första ledamöterna i partiets nya arbetsutskott. Arbetsutskottet – som består av Magnus Andersson och Anton Nordenfur (även känd som mig) – har som uppdrag att sköta partiets löpande arbete, och det kommer att växa ytterligare på vårmötet i april, när vi väljer partiets nya partiledare, vice partiledare och partisekreterare.

Och just det ja, även det valet närmar sig. På vårmötet kommer vi för första gången ha ett medlemsval av partiledare, vice partiledare och partisekreterare, och redan nu har valberedningen börjat ta emot förslag på kandidater. Har du några förslag? Hör av dig till valberedningen@piratpartiet.se senast den 1 februari!

Det är inte allt – vi håller också på att dra igång tisdagsträffar på Mumble igen. Det är här vi träffas och röstchattar om olika ämnen (läs mer). Nästa träff är nu på tisdag, 15 december, klockan 19:00, och då kommer Erik Lönroth att prata om hur Piratpartiet hänger ihop med det amerikanska fenomenet Burning Man.

En sista sak innan jag lämnar dig i fred – året närmar sig sitt slut, och vi ligger lite under budget i donationer. Donationer utgör nästan alla våra inkomster, som finansierar precis allt vi gör, och de gör verkligen en enorm skillnad. Om du vill att Piratpartiet ska fortsätta kämpa för dina rättigheter och ha någon chans att synas för allmänheten i stort, överväg att hjälpa oss med ett par kronor.

Till nästa gång, ha ett fantastiskt liv!

Anton Nordenfur, partiorganisatör
anton@piratpartiet.se – 076 314 99 82

Posted in Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *