Medlemsbrev vecka 40 – Snowden, Kina, SD, FRA, Volkswagen

Välkomna till veckans medlemsbrev!

Vilka följer Edward Snowden när han äntligen skaffar Twitter? NSA, såklart – det är det enda kontot han följer sedan han gick och skaffade Twitter i tisdags. Samtidigt följs han av drygt en miljon twittrare, bland annat Piratpartiet – kolla in på twitter.com/snowden!

På tal om Snowden har det gått runt en hel del nyheter rörande det allt växande övervakningssamhället den senaste veckan. I Kina har det nyligen lanserat ett nytt system där information som din lön, din bekantskapskrets, din adress och en hel del mer används för att fastslå en allmän kreditvärdighet, som sedan används av diverse olika företag. Det är ett system som kan låta smidigt, tills du gräver djupare i det och inser saker som att det räcker med att känna någon med dålig kreditvärdighet för att själv sänkas ned i djupet. Ett annat sätt att få sin kredit sänkt på är genom att sprida så kallad ”falsk information”, alltså information som censureras av den kinesiska regimen. Kit.se går igenom det hela i detalj, och det är verkligen både skrämmande och intressant läsning.

Här i Sverige händer också saker. Sverigedemokraterna har avslöjats driva en enorm övervakningsmaskin mot sina egna politiker, för att kunna hitta de som går emot partiet på olika sätt eller som upplevs vara negativa för partiets rykte. Medan det är allvarligt, känns det tyvärr också som att medierna i rapporteringen missar det som är farligare – att än mer utsträckt övervakning bedrivs av den rödgröna regeringen, precis som den borgerliga innan det, med hjälp av Försvarets radioanstalt och Datalagringsdirektivet. Det är inte bara SDs mail som systematiskt samlas in – det är alla politikers, och alla medborgares.

En av de största nyheterna den senaste tiden har varit den stora skandalen kring Volkswagens riggade styrmjukvara, som gjort att deras bilar påståtts släppa ut mycket mindre mängder farliga ämnen än de faktiskt gjort. En aspekt som lätt missas är dock hur tydligt det här relaterar till någonting som vi i Piratpartiet pratat oss varma om sedan lång tid tillbaka – om det inte vore för de enorma skydd som dagens antipiratlagar ger företag hade hela härvan kunnat upptäckas mycket snabbare, och vi hade kunnat undvika hela situationen för länge sedan. Läs mer om hur i Kits intressanta analys.

Mycket händer, hela tiden, men medlemsbreven kan inte vara hur långa som helst. Sist men inte minst – om du inte redan gjort det, gå in på mote.piratpartiet.se och kolla in alla motioner och kandidater inför det stundande höstmötet. Där finns all information du behöver.

Blev du upprörd över någon av nyheterna? Gå in på Piratshoppen och beställ hem gratis kampanjmaterial, och ge dig ut och aktivista. Har du inte tid att aktivista? Gå in på piratpartiet.se/donera och skänk en slant så att vi har råd att aktivista åt dig!

Till nästa gång, ha ett fantastiskt liv.

Anton Nordenfur, partiorganisatör
076 314 99 82 – partiorganisator@piratpartiet.se

Posted in Nyheter and tagged , , , , , , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *