Isländska Piratpartiet ska bilda regering

Från Sveriges radio:

Det isländska Piratpartiets inofficiella ledare har i dag fått presidentens uppdrag att försöka bilda ny regering. Men hon får ett svårt uppdrag.

Flera tidigare förhandlingsförsök har havererat efter valet till isländska Alltinget den 29 oktober. Partiledare både till höger och vänster har hittills misslyckats att bilda regering.

I dag gav presidenten det formella uppdraget till Piratpartiets inofficiella ledare Birgitta Jónsdóttir.

– Jag har goda förhoppningar om att vi alla kommer att kunna hitta ett sätt att samarbeta, sa piratledaren till isländska tv:n Rúv.

Piratpartiet hoppas nu kunna enas med fyra andra partier om en koalition med vänster-och mittenpartier.

Fast uppdraget blir svårt. Samma fem partier lämnade så sent som förra veckan en regeringsförhandling i oenighet. Inte minst skattefrågor gjorde det alltför svårt att enas då.

Den här veckan har informella samtal fortsatt.

I dag säger Birgitta Jónsdóttir att hon ska försöka bygga en bro mellan koalitionens två ytterligheter; Grön Vänster och det nya marknadsliberala partiet Viðreisn. Enligt Rúv hävdar piratledaren nu att det inte skiljer så mycket mellan de partierna.

Piraterna blev tredje största parti i höstens val. Då röstade islänningarna in rekordmånga sju partier i parlamentet Alltinget, vilket har bidragit till svårigheterna att hitta en majoritetsregering.

Nu gör Piratpartiet ett tredje formellt försök att förhandla fram en regering. Birgitta Jónsdóttir säger i dag att hon och hennes parti inte självklart gör anspråk på statsministerposten.

Posted in Nyheter and tagged , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *