Brevhemlighet

Det har varit en gammal princip att ingen ska öppna och läsa någon annans brev, och att staten inte ska ha rätt att ånga upp ens brev, för att få se vad man skriver till sina vänner. Likaså får fasta telefoner bara avlyssnas om det finns skälig misstanke om allvarligt brott.

Av någon egendomlig anledning tycker staten inte vi ska ha samma skydd om vi skickar e-post, eller talar i mobiltelefon. Då är tvärt om registrering och övervakning normalfallet. Med FRA-lagen kan all vår datatrafik kikas genom och väljas ut att läsas, bara meddelandet råkat ta en liten sväng utanför landets gränser på väg mellan avsändare och mottagare. Och med datalagringsdirektivet lagras alla uppgifter om vem man pratat med när och hur länge.

Detta måste stoppas! Piratpartiet kräver att brevhemligheten ska återupprättas, och utvidgas till en allmän kommunikationshemlighet, oavsett om man skickar pappersbrev, e-mail, sms eller skriver i en chat. Oavsett om man pratar i koppartrådar mellan stationära telefoner, eller mellan två datorer.

Posted in A till Ö and tagged .