2016 – Ett år för tillväxt

Traditionellt är mellanvalsåren inte så intensiva för de politiska partier som saknar representation i riksdag, kommun eller landsting. Detta märks även på Piratpartiet och den nya styrelsen tar tillfället i akt att fokusera på att bygga en stark organisation för framtiden. De organisatoriska förändringarna påbörjades under 2015 där flera viktiga stadge-, struktur- och ledarskapsförändringar skedde. Under 2016 kommer Piratpartiet få en demokratiskt vald partiledare för första gången i partiets historia tillsammans med flera andra förändringar som påbörjades redan förra året. 2016 är året som vi kan realisera många förbättringar och det är ett viktigt uppbyggnadsår inför de kommande valkampanjerna 2018 och 2019. Därför vill vi uppmuntra alla att både prata politik och ideologi, men också att arbeta aktivt för att bygga upp vår aktivistorganisation.

Du, jag – vi. Alla skapar vi, tillsammans, Piratpartiet. Det är alla vi tillsammans som utgör partiet och vår röst behövs! Tidigare framgångar i att stoppa ACTA har visat vad vi kan åstadkomma när vi jobbar mot gemensamma mål. Med alla snabba förändringar i massövervakningen och mycket ny lagstiftning på gång, finns det mycket att göra. Nu har vi vår möjlighet att bygga upp vår styrka, reparera masten och laga seglen.

Vad gör Styrelsen? (några planer i fokus)

 • Framtagandet av nytt kampanjmaterial som ska användas för aktivistvärvning. Detta material kommer kunna användas för att hitta nya duktiga aktivister – och, inte minst, föreningsaktiva som kan se till att organisera oss.
 • Sätter ett tydligare fokus på piratideologi och vad det betyder. Styrelsen har beslutat att diskutera ideologi vid alla sina möten under året och hoppas fler pirater ska diskutera piratideologi under 2016. Styrelsen kommer dedikera ett helt möte (i Augusti) med ideologi som fokus. Vi tror att vår gemensamma piratideologi behöver defineras och uppmärksammas ytterligare.
 • Framtagandet av en långsiktig plan som över minst fem år kommer sätta upp viktigt arbete på agendan. Syftet är att organisera partiet mer proaktivt, det vill säga att vi är bättre förberedda och inte alltid bara reagerar på händelser som redan skett utan även kan driva våra egna frågor mer på egen kraft.
 • Partiet fortsätter arbetet med att slutföra stadgeändringarna, vilka fick sin första läsning på höstmötet. Ett extra medlemsmöte kommer ske snart för att se till att de ändringar som godkänts ska vara klara inför valet av partiledare på vårmötet för att få ett bra fokus.
 • Nystart för partiet inför valen 2018 och 2019. Val som kan låta långt borta men om vi arbetar målmedvetet och systematiskt redan nu kommer vi ha större möjligheter att bygga upp en stark och bra organisation. Det är inte en slump att arbete med mer aktivistvärvningsmaterial är på gång. Vårt fokus kommer att vara att underlätta för de som vill engagera sig.

Vad kan du göra för att hjälpa till?

Det finns tre viktiga saker du kan göra för partiet och våra frågor 2016.

 1. Det största du kan göra är att donera din tid till oss, det är definitivt den allra finaste gåva du kan ge både oss och dig själv. För ju fler händer som hjälper till desto mindre blir jobbet för varje hand. Partiet behöver alltid duktiga och engagerade personer som är villiga hjälpa till på olika sätt. Några är bra på att affischera och entusiasmera, andra är bra på föreningsaktiviteter och kan organisera, kalla till möten och hjälpa till att skriva texter, komponera artiklar eller administrera föreningar och ytterligare andra är duktiga på att programmera, leda projekt eller skapa material. Men framför allt är alla bra på att bolla idéer. Alla egenskaper behövs någonstans i partiet.
 2. Om du inte har möjlighet att skänka oss lite av din tid så kan du ändå göra det indirekt, genom att stärka oss med donationer. Vi får inga statsbidrag utan vår budget är nästan uteslutande från donatorer som stöttar vår verksamhet. Att bli Guldpirat är ett enkelt sätt att stödja partiet och på så sätt ge en summa varje månad, men alla former av bidrag (stora, små, oregelbundna) är välkomna. Pengarna skapar förutsättningar för andra att engagera sig, det bekostar material för att få ut vår politik och för att organisera oss. Bli Guldpirat!
 3. Den tredje saken du kan göra för piratpartiet är att bli mer insatt i vår politik. Kunskap om var vi står i de frågor som vi tagit ställning till. Detta gör att du kan prata mer bekvämt om Piratpartiets politk med de du möter i din vardag – vänner, familj, kollegor eller människor i helt andra sammanhang. För om du finns där och kan berätta om vår politik så kommer fler bli intresserade och bli medlemmar. Det är inte de stora talen eller de färgglada affischerna som skapar flest medlemmar. Det är den personliga kontakten som gör den största skillnaden.

2016 – Tillsammans är vi starka

Det kommer bli ett spännande år! Vi ska välja partiledare, vice partiledare och partisekreterare, och det kommer prägla hela året. En nystart för partiet och en riktig energikick. Vi behöver alla sorters människor till alla olika uppgifter.

Hela idén med att använda kraften i internet och svärmen är att vi hjälper varandra, tillsammans. För om vi hjälps åt, tillsammans, kan vi lyckas hålla arbetsbelastningen för de otroligt duktiga eldsjälarna inom partiet på en rimlig nivå, något som tyvärr inte alltid lyckats. Våra eldsjälar har ibland givit mer än vad de orkat och brunnit ut.

Desto fler vi är som är engagerade, desto enklare blir det att dela på det som behöver göras och stötta varandra. Genom att istället skapa många små eldar som sprider sig kan vi tillsammans se till att våra eldsjälar brinner starkt men hållbart. Därför är ditt engagemang och ditt stöd det allra bästa du kan göra för partiet 2016.

– Styrelsen 2016
Hör gärna av dig till oss i styrelsen om du har tankar om uppbyggnadsåret 2016. Låt oss göra det till ett riktigt bra och sammansvetsande 2016!

Posted in Styrelsebloggen and tagged , , .

13 Comments

 1. I all vänlighet föreslår jag att ni ska byta namn om ni inte vill ha en ökenvandring som marginaliserade aktivister. Likväl som att Miljöpartiet inte borde heta Gröngölingarna, eller att Feministiskt Initiativ inte borde heta Powerpuffpinglorna, borde ett parti för informationsfrihet inte heta Piratpartiet. Det signalerar helt enkelt inte trovärdighet, annat än möjligen i era egna led, men ni bör ju vända er till en bredare publik om ni vill ha genomslag för er politik.

 2. Piratpartiet fick över 7 % i EU-valet 2009 – med just det namnet.
  Piratpartiet finns i över 50 länder – med just det namnet.
  Piratpartiet har i opinionsundersökningar blivit Islands största parti – med just det namnet.

  Problemet ligger inte i namnet.
  Problemet ligger i att vi inte har presenterat vår politik på ett tydligt och anslående sätt, plus att vi inte har hängt med riktigt i den politiska utvecklingen.

  Det ska vi ändra på. Namnet behöver vi inte ändra på.
  Bättre då att leva upp till det lite upproriskt rebelliska och kaxiga som namnet uppfordrar till. Vi har varit alldeles för snälla och medgörliga, mellanmjölk, alltför länge.
  Det måste vi också ändra på.

  • Visst! ”If it floats your boat…”

   Sen kan man ju konstatera att profilfrågepartier fick mycket starkare stöd i EU-valet än i riksdagsvalet, t.ex. F!, Miljöpartiet och Piratpartiet. Och att en organisation finns i 50 länder betyder inte att den har genomslag i respektive land. Chemtrail-rörelsen finns säkert i 51 länder…
   Men min avsikt var inte att trampa på det faktum att ni ÄR små. Utan bidra med mitt högst personliga förslag på hur ni skulle kunna bli större.

   Förstå vilken julafton för alla rubriksättare och komiker den dagen ni föreslår en skattehöjning ex. 😉

   • Antingen har man nog missförstått vad Piratpartiet står för eller så har de själva vart otroligt duktiga på att dölja sin agenda om man tror att en höjning från dagens redan höga nivåer skulle ligga i linje med deras politik. Dessutom vet jag inte om det faktum att komiker får något att driva med påverkar antalet röster positivt. Ett större engagemang och mer framförhållning, kaxigare attityd mot media men mer ödmjuk sådan mot väljare samt större deltagande i debatter (+ ev namnbyte) är vad som skulle göra partiet större.

    • Ja, vi måste bli tydligare i specifika frågor, inte bara vända oss till nördar, och bli mer aggressiva gentemot media.

     Vi i styrelsen har faktiskt diskuterat det där med namnet, men till dessa att någon lanserar ett fantastiskt bra alternativ satsar vi nog på att behålla namnet.

 3. Jag respekterar vart namnet kommer ifrån och förstår att man inte vill ändra det men tror även jag att det skulle vara en bra ide’. Men jag håller även med föregående om att ni behöver leva upp mer till det också. Piratpartiet har enligt mig länge gett intrycket av att egentligen inte vilja komma med i riksdagen. Man syns även mycket sällan i debatter och dyl. Om det sedan beror på dåligt engagemang eller utfrysning vet jag ju såklart inte men tydligt är att ni behöver marknadsföra er mycket tydligare och visa att ni VILL in i riksdagen annars kommer folk se det som lönlöst att donera eller rösta på er i annat än till euparlamentet.

  • Det är nog tyvärr lite av båda – inför valet 2010 blev vi grundligt och rejält utfrysta, eftersom de etablerade partierna blev spooked av våra framgångar i EU-valet 2009.
   Det klarade vi inte att motverka – de gamla partierna är proffs, vi är alltjämt amatörer.

   Även inför EU-valet 2014 blev vi rejält utfrysta – även av media, som struntade i att vi hade två representanter i EU-parlamentet (vilket alltså var fler än hälften av riksdagspartierna hade), och istället bjöd in Gudrun Schyman och F! i riksmedia, eftersom de var roligare att hajpa just då.

   Då var vi dåligt förberedda. Det tar tid för politiska partier att mogna till sig, tillräckligt för att klara parlamentsval, och PP har haft rätt jobbiga motgångar de senaste åren, vilket har resulterat i minskat engagemang. Folk blir trötta, helt enkelt.

   Jag hoppas att vi kan vända den trenden. Men vi behöver fler entusiastiska aktivister. Hur vi ska få det är för mig fortfarande inte helt besvarat.

   • Bra svar! Tack. Jo jag förstår att det måste vara tufft och egentligen skäms jag ju lite för att man bara sitter och tycker saker men det behövs ju såklart det med. Jag har bara verkligen inte tiden längre. Problemet ligger nog också delvis i att många av era väljare (mig inkluderat) tillhör en ganska ”lat” generation. Ni får kanske fokusera mer på hur ni kan nå ut till en bredare väljarskara? (även om jag tror att ni drar till er de viktigaste åldrarna långsiktigt.) Sammanfattningsvis vinner ni nog fler röster genom att synas mer i tv, både i nyheter och debatter (de flesta 30+ läser fortfarande tidningar o tittar på tvsändningar i stor utsträckning och ni är redan bra på att synas på nätet). Om de etablerade partierna är proffs, härma deras sätt att marknadsföra sig, åtminstone delvis. Men fortsätt göra det ni är bra på på nätet, det betalar av sig i längden då ni ligger före de andra där när det tekniskt sett är det enda alternativet.

    • Jag tror inte att folk är latare nuförtiden än förr. Vi lever dock i en kultur där folkrörelserna har tappat sin glans. I de politiska partiernas barndom fanns inte TV, inte Internet, inte den enorma variation av aktiviteter, intresseområden och medier som finns idag.

     Alla politiska partier har tappat medlemmar, rejält, eftersom de flesta engagerar sig på annat sätt idag. Politiker var förr i högre grad förtroendevalda personer med riktiga jobb, medan det idag har utvecklats en politisk elit som blir allt större. Politik har blivit ett jobb, en karriär, och allt färre väljer att engagera sig praktiskt.

     Det är en ny tillvaro, och den måste vi på något sätt vänja oss vid, lära oss att navigera i, så att vi ändå kan få fram vårt budskap.

     En utmaning – javisst. Klarar vi det? Det kan endast framtiden utvisa.

  • Detta är väl kanske ett symptom på problemet. För min del som oinsatt i Pp’s ekonomiska agenda skulle en höjning vara lika rimlig som en sänkning. Eller en skatteväxling som är en kombination av båda.
   Och om Piratpartiet står ex för libertarianism så skulle det nog vara en bättre reflektion i ett namn än ett derivat av piratkopiering som symbol för informationsfrihet. Återigen – trovärdigheten.
   Jag tror inte ni behöver aktivister, ni behöver riktiga väljare som väljer att lägga sin enda röst på er för att de tror att ni kan vara med och styra landet. Och att, oberoende av annan politisk hemvist, samlas omkring en enda fråga och försöka skapa en komplett politik i övrigt så tror jag ni har en utmaning. Väljarbasen är för lättrörlig där sannolikt andra frågor upplevs som viktigare.

   • Jo, vi behöver aktivister, för utan det går det faktiskt inte att driva ett politiskt parti framåt. Det är naturligtvis inte det enda vi behöver, men om vi ska ha riktiga väljare behöver vi också en tydligare formulerad politik, och vi behöver aktivister som sprider medvetenhet om den.

    Sen behöver vi några få riktigt skarpa frågor som även slår an hos media, för att få mer exponering. Därför måste vi ta den politik vi har, se vad vi kan formulera skarpare, tweaka och väcka uppmärksamhet. Det handlar alltså inte om att hitta på något kul och kontroversiellt, utan att faktiskt bli vassare med den politik vi redan driver.

   • Ifall du med symptom menar att p.g.a PPs bristande marknadsförning så är gemeneman oinsatt i deras ekonomiska agenda så håller jag som sagt med. Men i det här fallet har jag mest svårt att se hur du menar att en skattehöjning i sverige just nu (eller i princip nånsin) skulle gå hand i hand med libertarianism. Sen är jag osäker på vad du menar med riktiga väljare men jag gissar att du menar ”vuxna” som jag som inte vågar slåss för politik längre eller som har ”bättre” saker för sig. Aktivister behöver inte innebära en motsvarighet till sportens huliganer men jag tror jag förstår vad du vill säga och jo PP behöver definitivt fler aktivister. De behöver hjälp att synas mer helt enkelt. De behöver också komma ifrån enfrågepartistämpeln och visa att de kan driva fler frågor (vilket insatta vet att de kan).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *